Japanska policija uhitila gotovo 1000 članova Yakuze kako bi spriječila sveopći rat bandi


Japanska policija uhitila je gotovo 1000 članova najveće kriminalne organizacije u Japanu kako bi spriječila sveopći rat između suparničkih klanova Yakuza skupine.
Uhićenjima namjeravaju brojčano, ali i novčano osiromašiti Yamaguchi-gumi – Yakuza skupinu koja je bila iznad svih, kao i Kobe Yamaguchi-gumi, frakcije koja se odijelila od glavne kriminalne skupine.
Japanska policija odlučila je osnovati jedinicu kako bi ojačali odgovor na razjedinjenu bandu i počeli provoditi seriju racija i uhićenja.
Otkako su početkom ožujka objavili sa su bande zaratile, uhitili su 976 gangstera.
– Nakon razjedinjenja, policija je počela neumorno hvatati kriminalce pa čak i zbog minornih prijestupa poput manjih sukoba ili nanesenih materijalnih šteta – kazao je za The Asahi Shimbun kriminalac povezan s Yamaguchi-gumi skupinom.
– Svaki put kad nekog uhite, mi moramo platiti odvjetnika. To je užasno iscrpljujuća bitka – kazao je.
Od uhićenih, 623 su bili članovi Yamaguchi-gumi skupine, a 353 iz Kobe Yamaguchi-gumi.
Ove krim-bande navodno su jedne od najbogatijih na svijetu, a zarađuju milijarde dolara od čitavog niza ‘aktivnosti’ poput kockanja, dilanja, prostitucije, kamatarenja i reketarenja.
Razlaz u bandi dogodio se kada je pet pomoćnika Yamaguchi-gumi skupine izbačeno, a još osmero suspendirano. Tijekom pregovora između bandi, Tadashi Takagi, iskusni član Koba Yamaguchi-gumi, upucan je 13. svibnja, a mjesec dana kasnije ubijen je još jedan član bande – Tatsuo Saiki.

jutarnji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.