Kako ojačati imunitet u jesen?


esen je teško vrijeme za ljudski imunološki sistem. Sunca i vitamina u hrani je sve manje, a umor i apatija se često nagomilavaju. Takođe, u ovom trenutku se aktiviraju mnoge bakterije i virusi koji izazivaju prehlade – pravi jesenji pljusak.
Za održavanje zdravlja i zaštite protiv raznih infekcija, imunitet treba odmah ojačati.

Hrana, poboljšava imunitet

Balansirana hrana bogata vitaminima je ključ jakog imuniteta. Zato jesen nije najbolje vrijeme za dijetu. Ukoliko je vaš sistem usmjeren na gubljenje težine, lišiće vas određenih hranljivih materija, i automatski oslabiti imunu odbranu. Razmislite o tome da li je pametnije otarasiti se 2-3 kilograma viška i biti bolestan tokom jeseni i zime.

Uključite u svoju ishranu posno meso i mliječne proizvode, kao i orahe i mahunarke: oni pružaju tijelu proteine potrebne za izgradnju ćelija i stvaranje antitijela. Češće jedite masnu ribu i dodajte biljno ulje (maslinovo ili laneno), da obezbedite telo esencijalnim masnim kiselinama. Oslonite se na sveže voće i povrće u zimskom periodu, ovi izvori vlakana, vitamina i minerala će biti rijetki gosti na vašem stolu.

Ne zaboravite da dodate crni i bijeli luk jelima: poznato je da sastojci iz luka ubijaju bakterije. Takođe, pomažu u jačanju imunog sistema i začini poput cimeta, lovora, različite vrste bibera).

Rad i odmor

Potrebno je da uskladite vrijeme rada i odmora za održavanje imunog sistema u zdravom stanju. Pokušajte da ne ostajete predugo na poslu. Ne ručajte na radnom mjestu. Ako vrijeme dozvoljava, prošetajte na svježem vazduhu i užinajte u obližnjem parku.
Nemojte zanemariti i tehnike opuštanja koje će vam pomoći da se brzo oporavite od napornog dana i pomoći da postignete unutrašnju harmoniju. Malo meditirajte ili praktikujte jogu. Spavajte dovoljno. San je veoma važan za zdrav imuni sistem. Za dobar imuni sistem potrebno vam je spavanje od najmanje 8-10 sati.
Aktivnosti za poboljšanje imuniteta

Umjerena fizička aktivnost je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja. Intenzivne i iscrpljujuće vežbe najbolje je da prepustite toplijem dobu godine, ali su lagana gimnastika, plivanje, planinarenje, pa čak i uobičajene jutarnje vežbe dobre za jačanje imunog sistema.
Recept

Tradicionalna medicina ima čitav arsenal bilajka koje mogu poboljšati vaš imuni sistem. Najefikasnije biljke za jačanje imuniteta su:

Ehinacea;
Aloe vera;
Kineska magnolija;
Kantarion;

Takođe, popularne su razne biljne infuzije i domaći recepti. Imamo jedan koji će vam svakako pomoći da ojačate vaš imuni sistem tokom jeseni.

Pomiješajte jednake dijelove origana, lipe, cvijeta hmelja, korjena valerijane, lišća matičnjaka, sjemena korijandera. U porcelanskom čajniku, 1 kašiku mješavine bilja prelijte sa 500 ml ključale vode. Umotajte čajnik peškirom ili ćebetom i ostavite da odstoji 2 sata. Dobijeni čaj, podelite na tri jednaka dijela i pijte u jutarnjim, popodnevnim i večernjim satima.

cazin.ba