Kandidati se žale da je konkurs MUP-a namješten


U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) u toku je konkurs za prijem policijskih službenika za početni čin policajca i čin mlađeg inspektora.

Objavljen u avgustu

Međutim, brojni kandidati žale se na nezakonitost i netransparentnost provođenja konkursa koji je objavljen u avgustu ove godine.

– Prekršena je konkursna procedura traženjem da se dostavi dodatna dokumentacija o pripadnosti boračkoj populaciji, a istovremeno nisu pojasnili koji se konkretno dokumenti traže. Naknadno su tražili i dostavljanje uvjerenja o nezaposlenosti, a ni u kojem slučaju od kandidata nisu smjeli tražiti dodatna uvjerenja koja već nije predao, a koju mu omogućuju dodatne bodove na konkursu. Osim toga, isključena je javnost u postupku testiranja fizičke spremnosti da bi se naštimali rezultati – rekao nam je jedan od kandidata koji je zamolio za anonimnost, strahujući zbog moguće osvete članova Komisije za izbor u MUP-u TK.

On je dodao da su 17. decembra objavljene revidirane liste i da su uvažene žalbe za dvojicu kandidata. Istovremeno, tvrdi naš izvor, nije objavljeno šta je s ostalim žalbama, a ostavljen je novi rok za podnošenje žalbe za novu listu.

Ostalo nejasno

– Sada je ostalo nejasno moraju li kandidati koji su se već žalili ponovo to uraditi. Sve ovo otvara mnoge sumnje da se manipulira dokumentacijom i rezultatima u korist nekoga ko treba dobiti posao –  izjavio je naš sagovornik.

Bez komentara

Iz Komisije za izbor MUP-a TK kazali su da je u toku žalbeni postupak i da je do sada za ovaj oglas zaprimljen najmanji broj žalbi u odnosu na dosadašnje.

– Imajući u vidu da se proces odabira privremeno prekida kada je žalba podnesena Policijskom odboru, Komisija nije u mogućnosti ništa komentirati do okončanja spomenutog postupka – saopćili su iz MUP-a TK.

avaz.ba