Kassaijev obraz od “kaubojke”


Neviđena lakrdija u Manchesteru

Znate ono kad Valentin Inzko izražava zabrinutost? On se bar udostoji pa je katkad izrazi. Šta rade glavešine iz UEFA-e kada se desi kakvo brutalno kršenje? Ništa.

UEFA, organizacija jača i utjecajnija od Bosne i Hercegovine i s BiH još od desetina drugih država, toliko je jaka, a njen specijalni izaslanik za pitanja dijeljenja pravde na utakmicama Lige evropskih prvaka, Viktor Kassai, mađarski sudac i u radno vrijeme globalni cirkusant, simbol je generalnog dominirajućeg licemjerja, koje nije prihvatljivo, već društveno poželjno.

Vidjeli ste vjerovatno taj penal na stadionu Etihad sinoć u meču Manchester Cityja i Šahtjora.

Samo onaj ko nije vidio nije se grohotom nasmijao i zapitao ko je ovdje lud. Nešto smiješnije na nogometnim terenima nije se desilo još od skeča Monty Pythona i filozofskog fudbalskog meča između Njemačke i Grčke. Na jednoj strani Kant, Hegel, Shopenhauer, Wittgenstein, Nietzche na drugoj Sokrat, Platon, Arhimed, Aristotel.

Samo postoji izuzetak jedan malešni. Taj meč i humor u tom skeču proizvod je nenadmašnog duha, penal Sterllinga nad samim sobom bezobrazluk. Beskompromisno njegovo zapinjanje o busen, pad na glavu muhe s glavom i konačni epilog, da niko, a najprije Sterlling ne uzme lopte i doda je golmanu s bijele tačke ili kaže izvođaču nabij loptu negdje samo da ne učestvujemo u ovoj lakrdiji, pokazuju nam gdje je svijet otišao. Kvragu, sto mu gromova, rekao bi plemeniti Zagor Te-Nej.

Viktor Kassai godinama je čovjek od povjerenja UEFA, što je još odvratnija činjenica i vjerovatno bezočnija od sinoćnjeg penala. Nešto kao kod nas u godinama stvaranom nakaradnom političkom ambijentu.

Kad kontinuirano ispostavljaš dokaze da si hohštašpler, beskičmenjak, po mogućnosti za malo šta sposoban, bitno je još samo da si lojalan član partije, da slijepo slijediš svoga neupitnog vođu i eto ga – sva vrata će ti biti otvorena. Imaš tada puni potencijal i ostvaruješ pogodnosti za nezaustavljivo napredovanje. Unaprijeđenje je zagarantovano.

Ako se iko više obrukao ikada, bez ovoga sinoćnjeg penala to je Viktor Kassai. Teško se sada sjetiti svih lakrdija i sudijskih nepromišljenosti, poznati su samo osjećaji i nevjerice. I tako puta deset.

Bilo ko drugi, bez obzira na zanimanje, da se toliko puta izofirao u nekim normalnim okolnostima i normalnom svijetu bio bi izvrnut ruglu, stigmatiziran i izopćen. Ne međutim i on.

Odlučuje čovjek o sudbinama klubova, kroji historiju, utječe na budžete i zarade, igra se s emocijama, i niko ni zabrinutost da iskaže. A kamoli da kaže neko od igrača, pa ljudi ne možemo ovako.

Od mnoštva nebuloza izdvojit ćemo samo najsvježiju prije sinoćnjeg penala. U jednoj je utakmici Kassai posebno briljirao, Real i Bayern su igrali, da podsjetimo, ne Azot iz Vitkovića i Ozren.

sportsport.ba