Kina gradi najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu


Kina ima cilj stvoriti najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu i to namjerava učiniti projektom koji je pokrenulo ministarstvo za javnu sigurnost 2015. godine, a koji se razvija u saradnji s kompanijom za sigurnost čije je sjedište u Šangaju. 

Kina je, inače, već ugradila više od 170 miliona najsavremenijih kamera za nadzor širom zemlje.

Cilj ove najmodernije mreže je identificirati bilo koga od svojih 1,4 milijarde građana u roku od tri sekunde, a samo prošlog septembra Kina je instalirala više od 20 miliona sigurnosnih kamera širom zemlje, piše “Daily Mail”. 

Jedan od primjera kako se u Kini ovaj masovni nadzor, koji je opremljen najnaprednijom vještačkom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica, suprotstavlja kriminalu su i visokotehnološke sunčane naočale koje policija u centralnoj Kini koristi, a koje su opremljene tehnologijom prepoznavanja lica da bi se uočili osumnjičeni za kriminal na željezničkim stanicama.

Također, saobraćajna policija u Šenženu je montirala 40 kompleta kamera za nadzor pod nazivom “robokap” kako bi identificirala lica neposlušnih vozača i regulirala saobraćaj.

U istom gradu na pješačkim prijelazima pješaci dobivaju trenutno obavještenje o novčanoj kazni čim prekrše pravila, a istovremeno slike i imena ljudi koji prelaze ulicu na crveno svjetlo projektiraju se na velike LED ekrane.

Kina je uvela prepoznavanje lica i u druge javne sfere – od nadgledanja studentskih domova do ograničavanja korištenja toalet-papira u javnim toaletima, a protivnici ovakvog sistema navode da Kina ovim metodama u potpunosti ukida slobodu svojim građanima, navodi “Daily Mail”. 

avaz.ba