Klinci otkrili novu drogu iz grotla amazonske džungle i sada to skupo plaćaju


Ajahuaska, halucinogeni čaj, privlači turiste u Južnu Ameriku. Ovaj napitak je postao veoma popularan na žurkama u Sjedinjenim Američkim Državama i u Velikoj Britaniji, ali su i dvije osobe podlegle nakon ispijanja ovog napitka.
“Magični” napitak sa halucinogenim dejstvom privlači mlade da lutaju džunglama Južne Amerike.
Ajahuaska je piće koje se pravi od vinove loze iz amazonske džungle i koristi se u šamanskom ritualu čišćenja već vijekovima, ali nedavno je postalo popularno među mladima, jer uz njega imaju potpuno “autentično amazonsko iskustvo”.
Sada se ovaj napitak raširio i po Velikoj Britaniji, gdje je prilično popularan na žurkama u malim gradovima. Trava se prodaje i na interentu po cijeni od 9 funti za 100 grama.
2CE69F5B00000578-3253274-Natural_The_tea_has_been_used_for_centuries_by_ancient_Amazonian-a-1_1443547359028
Međutim, njeno konzumiranje prate i smrtni slučajevi. Početkom septembra Novozelanđanin Metju Doson-Klark (24) umro je tokom ajahuaska rituala.
U Brazilu je ova biljka dovela do velikog broja religijskih kultova i povezuje se sa nekoliko samoubistava, ubistava i nekoliko slučajeva ludila. Do takvih slučajeva najčešće dolazi prilikom prve konzumacije.
– Ova droga uzela je život mnogih sinova i kćerki i odgovorna je za smrt više ljudi nego što se priča – kaže majka čiji je sin navodno obolio od šizofrenije, pa izvršio samoubistvo.
I mnoge druge porodice svjedoče o negativnim dejstvima ovog napitka, pod kojima se neko od njihovih bližnjih našao. Oni apeluju na sve da se ne igraju sa ovom drogom, jer sve može da se završi tragično.
2C9EC71700000578-3253274-Religion_A_healer_begins_a_ayahuasca_ceremony_in_Columbia_like_t-m-33_1443624759858
Do početka prošlog vijeka samo su amazonski Inidijanci znali za ajahuasku. Oni su koristili vinovu lozu iz Perua, Brazila i Kolumbije za liječenje i za uspostavljanje veze sa svijetom duhova.
Jedan od prvih “bijelih ljudi” koji su probali ovu drogu jeste Brazilac Rejmondo Irineu Sera, koji je osnovao religijski kult Santo Daime dvadesetih godina tvrdeći da je vidio Bogorodcu, koja mu se pojavila kao “Kraljica šume” u vizijama. Kult, koji koristi elemente hrišćanske i afričke religije, brzo se proširio po Brazilu i danas je jedan od najvećih kultova ajahuaske. Vjeruje se da ima 30.000 članova.
Članovi i poglavari kultova kažu da je nemoguće da ajahuaska ubije nekoga.
– Piju ga novorođenčad, piju ga stariji od 90. Nikad nisam vidio problem, niti čuo za njega – kaže Fabio Pedalino, poglavar kulta “Ceu do Gamarra”.
Ali mnoge čudne stvari koje su se desile nakon upotrebe ovog napitka dovode u pitanje njegovu sigurnost.
Čaj, koji sadrži psihodeličnu drogu DMT, skoro uvijek dovodi do obilnog povraćanja, nelagodnosti i drugih fizičkin neprijatnosti prije nego što dođe do halucinogenog dejstva, za koje se kaže da prosvjetljuje osobu suočavajući je sa njenim najmračnijim strahovima.
2C9EC70F00000578-3253274-image-a-79_1443533996815
U julu je Deise Faria Fereira iz Gojanije nestala nakon što je porodici rekla da ide na ajahuaskinu ceremoniju čišćenja. Od tada nije viđena. Njena kćerka Apoena kaže da je počela da pokazuje znakove mentalnog oboljenja otkad je počela da pije ovaj napitak i da ide na te ceremonije. A poslije nekog vremena počela je da pije i lijekove za depresiju i anksioznost, kao i za visok krvni pritisak. A sada već tri mjeseca nemaju nikakve informacije o njoj.
674649_ajahuaska03-foto-wikimedia-sascha-grabow_ff
Slično se desilo i američkom studentu Kajlu Nolanu (18), koji je nestao 2011. nakon ove ceremonije u Peruu. Šaman je njegovoj očajnoj majci na kraju priznao da je mladić umro tokom ceremonije i da ga je on sahranio.
Džoao Rejmondo (20) se ubio skočivši u vijadukt nakon korištenja ajahuaske u crkvi “Santo Daime”, čiji je član bio tri godine.
Psihijatri upoznati sa ovim napitkom smatraju da je on toliko opasan da treba da bude zabranjen, što potvrđuje i broj poznatih žrtava. Njemicu (23) su tokom ceremonije 2010. silovali pretukli šaman i njegovi saučesnici u jednom amazonskom selu.
Slovakinja je 2013. godine podnijela tužbu protiv šamana tvrdeći da ju je silovao tokom ceremonije u Peruu. Prošle godine je jedan tinejdžer iz Velike Britanije umro nakon ceremonije u Kolumbiji, a sigurno je veliki broj onih čiji uzrok smrti nije poznat, a koji su skončali zbog želje da iskuse nešto novo.

(fokus.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.