Komšić: Armija RBiH je najzaslužnija za opstanak Bosne i Hercegovine


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku povodom obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH.

– Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH nastala je kao nužna potreba organizovanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu, koju su činile susjedne zemlje. Bila je jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila ustavni poredak Republike BiH. Kroz svoju borbu zadržala je svoj multietnički i antifašistički karakter. Pred najezdom barbarizma i zločina obilježenih etničkim čišćenjem i genocidom, Armija RBiH borila se ujedno i za civilizacijske vrijednosti, poštujući ono što je zapisano u poveljama i konvencijama Ujedinjenih nacija, te je najzaslužnija za opstanak države Bosne i Hercegovine – poručio je Komšić.

Na ovaj dan, dodao je, treba se sjetiti svih onih pripadnika Armije RBiH koji su, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju.

– Dali su svoje živote, da bismo mi, danas, u miru mogli nastaviti borbu za opstojnost države. Države, čiji integritet i suverenitet još uvijek neki dovode u pitanje, i to oni kojima su borci Armije RBiH stali na putu. Njihova borba i žrtva nas obavezuje da u toj borbi ustrajemo. To je naš dug prema njima, koji nažalost više nisu sa nama, ali i prema budućim generacijama – zaključio je Komšić.

saff.ba