Le Figaro: Bivši francuski komandosi postali vođe elitnih jedinica ISIL-a


Francuski list Le Figaro objavio je zanimljiv izvještaj o bivšim francuskim vojnicima koji su postali članovi terorističke organizacije ISIL.

Le Figaro piše kako je tridesetak bivših francuskih vojnika  „okrenulo oružje protiv svoje zemlje prilključivši se redovima ISIL-a.

Čak su neki od bivših francuskih komandosa postali vođe elitnih jedinica ISIL-a. Dalje se navodi kako se u posljednjem izvještaju Centre d’analyse du terrorisme (CAT, kojim predsjedava Jean-Charles Brisard), pod nazivom “Vojska i džihad” uočavaju zabrinjavajući elementi. U članku se navode dijelovi izvještaja parlamentarne komisije o radikalizaciji u javnim službama, u kojem se, između ostalog, navodi da je u periodu između 2012. i 2013., oko trideset bivših pripadnika francuskih oružanih snaga pristupilo ISIL-u.

U izvještaju Centra za analizu terorizma navodi se da je „utvrđen tačan identitet 23 bivša pripadnika francuskih oružanih snaga koji su se priključili terorističkim grupama. Prema navodima iz izvještaja, oni su u francuskim oružanim snagama služili od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Desetorica od njih su promijenili vjeru i konvertirali u islam i, također, desetorica su služili u elitnim jedinicama: komandosi, legionari, specijalci vazduhoplovnih snaga, mornarički snajperisti i mornarički specijalci.

saff.ba