Na beogradskom aerodromu uhapšen major VRS-a Ranko Dželajlija


Major Vojske Republike Srpske Ranko DŽelajlija uhapšen je jučer na beogradskom Aerodromu prema Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog navodnog ratnog zločina, izjavio je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.
Štrbac je naveo da je DŽelajlija rođen 1959. godine, da potiče iz Batinjana pored Daruvara, te da se u Vojsci Republike Srpske aktivirao kada je izašao iz Zapadne Slavonije nakon akcije hrvatske vojske “Bljesak”.
“Prema informacijama koje su mi javili njegovi prijatelji iz Banje Luke, on je krenuo kod kćerke u Švedsku. U Banjoj Luci mu živi žena i porodica”, rekao je Štrbac.
Prema njegovim riječima, Dželajlija je bio na hrvatskom spisku procesuiranih za ratne zločine, a za svim procesuiranim koji su nedostupni u Hrvatskoj raspisane su i međunarodne potjernice.
“Ne znam da li je on to znao. Ako jeste, onda je riječ o neopreznosti, a njegovi prijatelji su mi rekli da je najmanje jednom mjesečno sve ove godine išao do Srbije. On ima državljanstvo BiH, ali po svoj prilici nema državljanstvo Srbije”, naveo je Štrbac, napominjući da su mnogo rigoroznije provjere na aerodromima nego na drumskim prelazima.
“Imamo desetine novih procesuiranih, ispada apsurdno, na neki način, da što više protiče vremena od završetka rata, uskoro već 21 godina, da se sve više procesuira Srba u Hrvatskoj i tek po koji pripadnik oružanih snaga Hrvatske”, naglasio je Štrbac.

(fokus.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.