Na dnu mora pronađena španska galija prepuna zlata, novca i dragog kamenja


Španska galija San Jose koja je potopljena prije 300 godina na putu od Evrope prema Americi pronađena je u Karipskom moru skupa s blagom, piše Anadolu Agency (AA).
Galija “San Jose” bila je dio španske flote koja je plovila prema Americi prepuna zlata, smaragda i drugog dragog kamenja. Potonula je davne 1708. godine u Karipskom moru tokom borbe s britanskim brodovima, a tim međunarodnih stručnjaka, kolumbijska mornarica i kolumbijski Institut arheologije olupinu je pronašao prošle nedjelje u blizini otoka Baru. Prema podacima, 600 osoba poginulo je tokom potonuća broda i eksplozije topa kojim je britanski brod pogodio galiju.
Da je galija pronađena sa svim njenim sadržajem, od zlata, novca, srebra, smaragda, drugih dragulja i nakita, potvrdio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos. Prema njegovim riječima, pronađeno blago vrijedi najmanje 662 miliona funti dok neke procjene pokazuju kako je ipak riječ o milijardama.
“Velika vijest! Našli smo ‘San Jose’! Bez sumnje, našli smo je, 307 godina nakon što je potonula”, napisao je Santos na svom Twitter profilu dodajući kako otkriće predstavlja možda i najveći pronalazak podvodne baštine u povijesti ljudskog postojanja.
Ovo otkriće, kako piše britanski The Guardian potaklo je špekulacije kako je riječ o najvrednijem otkriću ikada pronađenom na morskom dnu.
Vlasništvo nad blagom predmet je dugogodišnjeg sudskog spora. Naime, 1981. godine američka kompanija za pretraživanje okeana “Sea Search Armada” objavila je kako je upravo ona locirala galiju na mjestu gdje je potonula. Američka vlada kasnije je obećala kako će, eventualno pronađeno blago, dati Kolumbiji što je američki sud podržao 2011. godine.
Vrhovni sud presudio je da će Kolumbija polagati pravo na blago ukoliko smatra da je riječ o nacionalnoj kulturnoj baštini. U protivnom, blago će biti podijeljeno na jednaka dva dijela američkoj kompanija za pretraživanje okeana i Kolumbiji. Prema Ujedinjenim nacijama, “San Jose” je svrstan u kulturnu baštinu.
Predsjednik Kolumbije objavio je kako će galija poslužiti kao muzej gdje će biti predstavljen sav njen sadržaj, od zlata, novca, srebra, smaragda, drugih dragulja i nakita.

(radiosarajevo.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.