Nakon BiH, i Crna Gora zabranili uvoz svinja iz Srbije


Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

U Crnu Goru zabranjen je uvoz i tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u toj državi, saopšteno je danas iz crnogorske Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rješenja koja su na snazi i obavještava uvoznike o zabrani.

Sve ove mjere već danas su preduzete sa ciljem zabrane uvoza iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

Sve informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu Uprave, gdje lica koja drže ove životinje, kao i lovci i uvoznici mogu da prate dalje informacije i preporuke.

Iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije saopšteno je da se čekaju rezultati testiranja svinjskog mesa poslatog u referentnu laboratoriju EU u Madridu povodom sumnji na pojavu afričke svinjske kuge u Srbiji.

Podsjećamo, s obzirom na informacije da postoji sumnja na prisustvo afričke svinjske kuge u Republici Srbiji, Kancelarija za veterinarstvo BiH je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije, kojim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

fokus.ba