Njemačka policija skrivala da su među napadačima na žene i izbjeglice


Ni sedam dana nakon nereda na glavnoj željezničkoj stanicu u Koelnu ne jenjavaju rasprave o posljedicama ovog događaja na suživot u Njemačkoj, a vicekancelar Sigmar Gabriel najavio je u petak preispitivanje mogućnosti lakšeg protjerivanja stranaca koji su prekršili zakon.
Istovremeno mediji javljaju kako je policija u Koelnu namjerno zataškavala informacije o porijeklu počinitelja zbog političke osjetljivosti te navode kako je među izgrednicima bilo i izbjeglica.
“Mi moramo iskoristiti sve mogućnosti koje nam pruža međunarodno pravo kako bi izbjeglice koje su prekršile zakon protjerali u njihove zemlje porijekla”, rekao je predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i vicekancelar Sigmar Gabriel za dnevnik Bild.
On je objasnio kako je politika to dužna učiniti zbog građana Njemačke i “najveće većine” izbjeglica koje su u Njemačku došle kako bi ovdje živjele u miru.
“Zašto bi njemački porezni obveznik kriminalnim strancima morao plaćati boravak u njemačkom zatvoru”, objasnio je Gabirel. On je najavio da će zemljama porijekla koje se budu opirale prihvaćanju svojih državljana na odsluženje zatvorske kazne Njemačka zaprijetiti mjerama poput smanjivanja sredstava u okviru pomoći zemljama u razvoju.
https://youtu.be/4F7MVGtT9VA
On je zaključio kako bi sustavnije provođenje ovih mjera u praksi imalo i “pedagoški učinak” jer se zna da su uvjeti u zatvorima u zemljama porijekla drugačiji nego u Njemačkoj.
I veći SPD-ov partner u vladi Angele Merkel, Kršćansko-demokratska unija (CDU) radi na pooštrenju zakonskih mjera koje bi omogućile lakše protjerivanje stranaca koji su prekršili zakon.
Iako dosad vrijedi pravilo da se podnositelje zahtjeva za azilom može protjerati ako počine kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od najmanje tri godine, CDU sada, kako proizlazi iz dokumenta kojeg bi trebalo prihvatiti predsjedništvo stranke, govori o protjerivanju u slučaju svake presude koje nije uvjetna.
U međuvremenu raste pritisak na policiju u Koelnu kojoj se, osim loše pripreme na nerede u novogodišnjoj noći, sada pripisuje i namjerno zataškavanje informacija o porijeklu počinitelja. Kako piše “Koelner Stadtanzeiger”, uprava policije je zabranila davanje informacija o porijeklu počinitelja zbog “političke osjetljivosti”.
Isto tako je sada poznato kako su u samoj novogodišnjoj noći uzeti podaci od preko 70 izgrednika te da je policiji bilo dobro poznato kako se među izgrednicima nalaze i izbjeglice.
U međuvremenu je broj privedenih koji se povezuju s neredima u kojima je na desetke žena seksualno zlostavljano i opljačkano, povećan na 18.
U petak prije podne policija je nedaleko željezniče stanice uhitila dvojicu osumnjičenih kod kojih su pronađeni mobiteli sa snimkama zlostavljanja žena u novogodišnjoj noći te listić s porukama na njemačkom “Velike grudi”, “Želim te je…ati” i “Ubit ću te” te pored toga isti tekst na arapskom.
Policija provjerila 31 osobu
Policija je izvršila provjeru ukupno 31 “osumnjičene osobe”, među kojima je 18 azilanata, zbog sukoba i krađa koji su se dogodili na novogodišnju noć u Kelnu, rekao je u petak glasnogovornik federalnog ministarstva unutarnjih poslova.
On je naveo na konferenciji za novinare u Berlinu da je “31 osoba, čija su imena utvrđena, od kojih 18 ima status azilanta” osumnjičene za krađe i fizičke sukobe. Nije spominjao osumnjičene za seksualno zlostavljanje niti je spominjao hapšenja o tome.

(fokus.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.