Nova mafija na Balkanu opasnija od ISIL-a


Problem broj jedan za zemlje zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je John Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za europske i američke studije u Ateni.


On je u intervjuu za “Kosovo Online” rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo cjelu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, a EU u ovom trenutku nije u mogućnosti razmišljati o proširenju, odnosno primanju novih članica s Balkana. 

Protiv ekstremista možete se efikasnije boriti, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija surađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih putovnica, trgovine ljudima… Albanski organizirani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje – kazao je Nomikos.

Prema njegovim riječima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, prenosi Hayat.

Radikalnih elemenata imate posvuda, postoje države koje su spremne financirati ih, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo “mikrokolumbiju” unutar zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi se aktivirao. Unija već ima velike probleme poput Brexita, teško da bi ovom trenutku mogla preživjeti i albanski organizirani kriminal – kazao je Nomikos.

cazin.net