Bosna i Hercegovina je na spisku zemalja iz kojih svršeni studenti imaju pravo da apliciraju na prestižnu stipendiju u Italiji. Riječ je o stipendiji u trajanju od devet mjeseci (počevši od novembra 2015.) za pohađanje studija i stjecanje Diplome iz Visokih evropskih studija (DASE) na Evropskom koledžu u Parmi (CEP).

DASE studij namijenjen je svršenim studentima ekonomskih, pravnih, političkih, socioloških, humanističkih ili jezičkih nauka. Potrebna diploma za pristup ovom studiju je trogodišnja univerzitetska ili magistarska diploma (sistem 3+2) ili ekvivalentna njima.

Studenti koji na kraju studija polože ispite predviđene programom DASE, branit će završni rad iz jedne od evropskih tematika, te će tako moći steći Diplomu univerzitetskog mastera, prvog ili drugog nivoa Univerziteta LUISS Guido Carli u Rimu, Univerziteta Suor Orsola Benincasa u Napulju i Univerziteta u Parmi.

Precizira se da se na studij DASE ne mogu kandidirati studenti koji na dan 31. augusta budu rezultirali upisanim na jedan od univerzitetskih studija, niti oni koji na taj dan budu napunili 35 godina života.

Jezici na kojima će se odvijati nastava na Evropskom koledžu u Parmi su italijanski, engleski i francuski, te stoga, poznavanje engleskog jezika kandidata mora zadovoljavati minimalno nivo B1, dok znanje italijanskog jezika, mora biti na nivou A2, saopćeno je iz Ambasade Italije.

Stipendisti će dobivati mjesečno 700 eura. Koledž parcijalno oslobađa stipendiste od troškova studija (u ukupnom iznosu od 5.000 eura), ali predviđa uplatu ostatka troškova upisnine u iznosu od 3.000 eura.

Troškove osiguranja za slučaj bolesti i nezgode snosi italijansko Ministarstvo za vanjske poslove i međunarodnu saradnju, za sve vrijeme trajanja stipendije.

Više informacija na web-stranici Evropskog koledža uParmi – Collegio Europeo di Parma .

Prijave na Konkurs, kandidati dostavljanju online, popunjavanjem obrasca dostupnog na web-stranici italijanskog Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu saradnju.

Rok za podnošenje prijava teče od 12. augusta i okončava se 31. augusta u 12:00 sati.

Prijave će razmatrati zajednička Komisija Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu saradnju Republike Italije i Evropskog koledža u Parmi, koja će se sastati u mjesecu septembru.

Za više informacija obratite se Uredu za kulturu Ambasade Italije u BiH.

(inmedia.ba)