Panika u SAD-u: Najviša brana popušta, u toku hitna evakuacija stanovnika


Stanovništvu nizvodno od najviše brane u SAD-u u blizini grada Orovillea u Sjevernoj Californiji naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi brana mogla popustiti zbog pukotina koje su se otvorile od silnog pritiska vode što se nakupila nakon obilnih padalina.
Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane – izjavio je lokalni šerif putem društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi.
Kalifornijski Zavod za vodne resurse objavio je na Twitteru u nedjelju oko 16.30 (ponedjeljak 00.30 GMT) kako se predviđa da će brana popustiti u sljedećih nekoliko sati.
Evakuirano je oko 188.000 hiljada ljudi, a većina njih smještena je po hotelima u okolnim mjestima koja nisu izravno ugrožena.
– Uvijek kad u kratko vrijeme morate evakuirati ovoliko puno ljudi, možete očekivati haotičnu situaciju – rekao je Kory Honea iz lokalne policije.
Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno od brane, primijetivši da joj nedostaju veliki komadi betona.
Nivo vode u petak je bio manji od dva metra od vrha brane, a porastao je zbog jake kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Californiji.
Brana kod Orovillea, grada s oko 16 hiljada stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD-u. Na njoj se prošle sedmice otvorila gigantska rupa. Duga je oko 80 metara, široka pedesetak, a duboka nešto manje od 10 metara. Iako su vlasti tvrdile kako nema opasnosti za stanovništvo, to se, očigledno, promijenilo.

faktor.ba