Pegan dijeta se zasniva na reduciranju unosa obrađenih namirnica


Paleo dijeta se zasniva na načelu prehranjivanja po uzoru na pećinskog čovjeka, što znači da su sve namirnice koje nisu bile dostupne u paleolitskom dobu na neki način suvišne. Upravo otuda dolazi skraćeni naziv paleo.

No, tzv. pegan dijeta objedinjuje ključne principe paleo dijete i veganstva, što rezultira prvenstveno konzumiranjem namirnica biljnog porijekla bez uzimanja bilo kakve “prerađene hrane” ili, u ovom slučaju, namirnica koje se nisu konzumirale tokom paleolitskog doba. Ovu dijetu je prvi put predstavio dr. Mark Hyman 2014. godine na svom blogu, ali u tom periodu ona nije bila ni približno popularna kao danas.

Popularnost pegan dijete se, međutim, znatno povećala u protekloj godini, a neka istraživanja su pokazala da se interesovanje za pegan dijetu povećalo za nevjerovatnih 337 posto. Jedan od razloga za to je nesumnjivo povećanje svijesti o efektima konzumacije mesa na životnu sredinu, pa se sve više ljudi odlučuje na biljnu ishranu.

Pegan dijeta u suštini uključuje reduciranje unosa one hrane koja se obrađuje, dok je fokus na biljnim namirnicama. Ova dijeta također ograničava unos cijelih žitarica i mahunarki.

Dr. Hyman predlaže da voće i povrće popune 75 posto tanjira. Dakle, suština ishrane je jesti više cijelog voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki te manje prerađene hrane.

No, postoje oni stručnjaci koji smatraju da je ovaj plan kombinacije zasnovan na praksi koja bi trebala biti dio zdrave prehrane, dok drugi smatraju da bi isključivanje cjelovitih žitarica i mahunarki moglo biti problematično, prenosi Health24.

cazin.net