Postupak obavljanja Anerkennunga (nostrifikacije) u SR Njemačkoj za medicinske sestre


Donosimo Vam pregled postupka nostrifikacije / priznavanje statusa medicinske sestre, poznatijeg kao Anerkennung in Deutschland.

U nastavku možete pronaći taksativni pregled informacija vezanouz obavljanje postupka nostrifikacije, poznatijeg kao Anerkennung u SR Njemačkoj:

 • Za priznavanje zvanja Medicinska sestra – medicinski tehničar neophodna je razina B2 Njemačkoj jezika (opće znanje – Allgemein ) što podrazumjeva položen ispit u SR Njemačkoj.
 • Ukoliko se za certifikat poznavanja jezika polaže izvan SR Njemačke, obavezan je certifikat Goethe Insituta ili austrijski OSD.
 • Postoji mogućnost polaganja i ispita  Deutsch – Zertifikate für medizinische Fachkräfte odnosno telc Deutsch B1-B2 Pflege, koji je isto tako važeći te ne obuhvaća opće znanje njemačkog jezika. Ovu mogućnost ispita pruža vam TELC.
 • Sažeto napisan životopis, tabelski i pregledno.
 • Školske svjedodžbe/svaka godina školovanja u zdravstvu.
 • Uvjerenje o završenoj školi i položenom završnom ispitu (srednja škola – podrazumijeva prijepis svih ocjena, te sati teorijske i praktične nastave, podrazumjeva i završni ispit – matura –  za Medicinsku sestru/tehničara).
 • Završni ispit (matura) iz srednje škole.
 • Dokaz o položenom stručnom ispitu (državni ispit, licenca).
 • Potvrde” svih poslodavaca koje ste dosada imali i poslu kojeg ste obavljali u medicini. tu se misli na detaljan opis zadaća i odgovornosti. (U domovini ili inozemstvu).
 • Prijava boravka u Njemačkoj.
 • Osobna iskaznica ili Putovnica.
 • Internacionalni međunarodni rodni list.
 • ŠALJU SE; KOPIJE SVI OVJERENIH PRIJEVODA (ovjerene u Rathaus – u) OD STRANE SUDSKOG TUMAČA REGISTRIRANOG U ZEMLJI ČLANICI EUROPSKE UNIJE. Nitko vas nema pravo tražiti ponoviti prijevod ako je prijevod obavljen u zemlji članici. Članak se nalazi na dnu stranicehttps://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/recognition-of-professional-qualifications/index_hr.htm
 • Formular koji morate isprintati, ispuniti i potpisati – strana 5 – 6. Tu se ujedno nalazi i sva dokumentacija koja vam je potrebna za nostifikaciju diplome u SR Njemačkoj (Njemački jezik). Kao primjer uzeo sam Reierung von Oberbayern.

Ovo su najosnovinije informacije koje su vam potrebne da krenete u proces nostifikacije. No, naime ima toga još, pa krenimo dalje.

Ukoliko imate završenu SSS, sa odrađenim pripravničkim stažom i položenim stručnim ispitom, dakle to podrazumijeva 1 godinu staža, MORATI će te odrađivati dodatno praxu u Njemačkoj kako bi vam se kvalifikacije priznale i izaći na ispit ili samo odabrati opciju ispita ako vam je znanje jezika izanredno. Zašto? Zato jer SSS nije usklađena sa zakonima Komisije EU (članak 33(1) Direktive 2005/36/EK). Nedostaje vam određen fond sati praktičnog dijela (ca 800 sati), te ovdje niste ovlašteni raditi Proces zdravstvene njege, odnosno; “Planirati i nadzirati provođenje zdravstvene njege”, dok ne napravite razliku, odnosno položite ispit/završite praktični dio. Što znači da ste do tada izjednačeni sa pomoćnim osobljem. Koliko sati, kada, kako i koliko će vas sve to koštati, dobit će te odgovor iz Regierunga sa detaljnim uputama, kada izvršite sve gore navedeno. Odgovoriti morate kroz 20 – tak dana, odnosno javiti što ste odlučili, jer uvijek vam nude 2 izbora. Stoga pošaljite kompletnu dokumentaciju i primiti će te daljnje upute.

Iskustva članova se uvelike ne razlikuju, no postoje male razlike zavsno od pokrajne u kojoj se nalazite. U pravilu se svodi na 6 mjeseci praxe sa 2 mjeseca teorije, bez primanja i samostalno plaćanje škole, koja može iznositi i nekoliko tisuća eura. Ispit izađe ca 500 eura.

Za one sa SSS sa određenom količinom radnoga iskustva, min. 5 uzastopnih godina na bolničkim radilištima (posebice JIL), postoji mogućnost direktnog Anerkennunga. Odluke su individualne te čekati odgovor od Regierunga, mada su u pravilu za vas pozitivne.

Za sve one sa VŠS (viša stručna sprema je isto što i bacc. odnosno i prvostupanjska, jer ne može biti izjednačena sa visokom stručnom spremom – VSS, koja je viši stupanj obrazovanja).

VSS – magisterij.

Uz sve dokumente navedene gore, priložiti i sljedeće;

 • Svjedodžba o završenom Studiju.
 • Dodatna isprava o Studiju – ako je niste dobili, zatražite je od ustanove gdje ste studirali. Sadrži sate teorije i praxe, te ocjene.
 • Potvrda temeljem podataka iz Registra, HKMS – bitna je stavka sukladna članku 33(1) Direktive 2005/36/EK.
 • Radna dozvola (proizvoljno, moguće je da vas zatraže, vrijedi i za SSS).
 • Ugovor o radu (proizvoljno – morate dokazati gdje trenutno radite, te će vas vjerovatno tražiti ugovor, vrijedi i za SSS).
 • Potvrda o nekažnjavanju – Njemačka (ne starija od 3 mj, vrijedi i za SSS).

Svi sa VŠS moraju dobiti direktan prolaz – Anerkennung. Što znači nakon provjere svih papira, samo dokazati znanje jezika. Rješenje će te dobiti pisanim putem. Potrebno je uplatiti 65 Eura.

Dodatne informacije vezane uz struku OVDJE

(msmt.info)

8 thoughts on “Postupak obavljanja Anerkennunga (nostrifikacije) u SR Njemačkoj za medicinske sestre

 • June 20, 2019 at 7:24 pm
  Permalink

  Da li za Anerkennung vazi OSD Certifikat B2 polozen u Bosni?

 • May 3, 2018 at 9:09 pm
  Permalink

  Kako ti nije neugodno, nazivati se autorom ovoga teksta, objavljivati ga bez moga dopustenja, te iza tudih leda i tudega truda kojeg si sebi prepisao kradom, toboze pomagati ljudima?
  Molim lijepo da mi se odgovori na pitanje, jer ovaj tekst je mojih ruku, te mojih informacija djelo. Lp, Goran Simic, med.tech.bacc

 • January 11, 2018 at 10:59 pm
  Permalink

  Poštovani svi koji žele nostrificirati diplomu moraju proći isti put, tj. predati zahtjev, a onda će komisija na osnovu vaše diplome, staža odrediti da li još šta morate ili ne. LP

 • January 11, 2018 at 10:55 pm
  Permalink

  Poštovani ako Vaša diploma nije nostrificirana u njemačkoj i preko nje ne možete dobiti radnu dozvolu, ako misliste na proes Annerkenunga za medicinare bitno je da u roku od jedne godine pokrenete postupak. LP

 • January 9, 2018 at 3:51 pm
  Permalink

  Postovani, da li postoji mogucnost direktne nostrifikacije, ukoliko imam odradjen pripravnicki staz samo sa Visokom skolom, a sa srednjom ne? Uz to imam i specijalizaciju, ukupno 3290 sati prakse. Hvala unapred

 • November 6, 2017 at 8:13 am
  Permalink

  Postoji li kakav rok za nostrifikaciju od momenta ulaska u Njemačku?

 • November 4, 2017 at 11:42 pm
  Permalink

  Poštovani, nažalost dokumentacija mora biti kompletna! LP redakcija

 • September 12, 2017 at 9:25 pm
  Permalink

  Sto ako kojim slucajem meni nedostaje jedna od svjedodzbi (preciznije 2.razred) ja ipak imam dokument u kojemu je potvrdeno koliko sati sam imala u tom razredu i s koliko sam prosla.. stvarno ne mogu ici u hrvatsku tako cesto samo zbog tih papira.. sve ostalo imam.. i vrijedi li to takoder sve tako za sestre s PETOGODISNJOM medicinskom skolom?
  Hvala unaprijed!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.