Princ Charles obećao da će biti manje glasan kada postane kralj


Charles je kazao da je pokušavao biti “nestranački političan” i da će prihvatiti “ustavne parametre” monarha

Princ Charles obećao je u četvrtak da će biti “manje glasan” u svojim javnim komentarima o ekologiji i drugim temama ukoliko naslijedi svoju majku, kraljicu Elizabetu II, na poziciji britanskog monarha.

Govoreći u dokumentarcu BBC-ja koji će biti emitovan tokom dana, Charles je odbacio kao “nonsens” strahovanja da bi on mogao intervenirati u tim pitanjima ako postane kralj.

Upitan o brigama da se on “uplitao” decenijama govoreći o temama kao što su ekologija, urbani razvoj i zaštita prirode, Charles je kazao da je pokušavao biti “nestranački političan” i da će prihvatiti “ustavne parametre” monarha.

– Mislim da je od vitalnog značaja činjenica da postoji prostor za samo jednog suverena u određenom periodu, ne za dva – izjavio je on u jednosatnoj emisiji uoči svog 70. rođendana koji je naredne srijede.

Zato ne možete biti suveren ukoliko ste princ od Walesa ili nasljednik na prijesto – dodao je Charles, koristeći jednu od svojih zvaničnih titula.

– Ideja da ću ja, na neki način, biti potpuno isti kao i sada ukoliko naslijedim (kraljicu) potpuni je nonsens, jer su te dvije situacije potpuno različite – kazao je Charles.

Upitan da li će se njegove javne kampanje i tada nastaviti, Charles je izjavio za BBC: “Ne, neće. Ja nisam tako glup”, prenosi dpa

fokus.ba