Psihijatar Ploskić savjetuje: Izbjegavajte stresne situacije da ne bi “eksplodirali”


Tjeskoba i različiti strahovi znak su anksioznih poremećaja. To se najčešće odnosi na brigu, stres i nervozu koju osjećamo u svakodnevnom životu. Anksioznost može da se prepozna po subjektivnom osjećanju straha i tjelesnim tegobama, kazao je psihijatar Sadik Ploskić, gostujući u emisiji „Danas“.

– Anksioznost je stanje koje se karakteriše osjećajem unutrašnje uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto strašno dogoditi, uz psihomotornu napetost i unutrašnji nemir. Osoba često ima osjećaj da će eksplodirati, da će izgubiti kontrolu nad sobom, da će joj se desiti nešto “strašno“. Kod ovakvih osoba autonomni nervni sistem se lakše aktivira nego kod ostalih ljudi tako da se često javljaju simptomi kao što su ubrzan rad srca, znojenje, nedostatak vazduha i slično. Anksioznost i panični napadi su rezultat nagomilanog stresa u životu pojedinca. Zato je važno da izbjegavate stresne situacije, upozorava Ploskić.

Doktor ističe da je normalno da se kroz život javljaju situacije koje kod pojedinca izazivaju stres. Ono što nas međusobno razlikuje jeste način kako se nosimo s tim situacijama te koliko se često javljaju.

Izvor:Avaz.ba