PU FBiH / Inspektori otkrili 4.066 neprijavljenih radnika u brzim kontrolama


Porezna uprava FBiH je u 11.311 kontrola otkrila 4.066 neprijavljenih radnika.

U cilju smanjenja sive ekonomije Porezna uprava FBiH u posljednje vrijeme provodi brze kontrole. Tako je Uprava na cijelom području FBiH izvršila 11.311 kontrola (10.794 u 45 akcija i 517 samostalnih) u kojim je otkriveno:

4.066 neprijavljena radnika,

3.481 poreznog obveznika koji nije evidentirao promet putem fiskalnog uređaja,

1.576 objekata koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa,

1.051 registrovanog poreznog obveznika koji nije posjedovao instaliran fiskalni uređaj, odnosno nije bio u sistemu fiskalizacije.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 2.502 objekta, izdato je 6.872 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 16.805.900,00 KM.

Rezultata rada svih kontrola, po općinama i kantonima možete pogledati ovdje.

Primarni cilj brzih kontrola je: sprječavanje sive ekonomije, otkrivanje rada na crno, otkrivanje rada bez odobrenja, neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa, podizanje svijesti obveznika da sami prijavljuju i plaćaju svoje porezne obaveze, poticanje građana da prijavljuju nepravilnosti, porast naplate javnih prihoda, podizanje rejtinga i ugleda Porezne uprave FBiH i dr.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu. Ukoliko se u toku kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

radiosarajevo.ba