Radioaktivni otpad Golić: Uputili smo drugu urgenciju Hrvatskoj u vezi s Trgovskom gorom


Golić kaže da su zatražili odgovore da li je Hrvatska krenula u izradu studije uticaja na životnu sredinu

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić potvrdila je danas da je to ministarstvo uputilo drugu urgenciju, u kojoj se izražava protivljenje namjerama Hrvatske da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Golić kaže da su zatražili odgovore da li je Hrvatska krenula u izradu studije uticaja na životnu sredinu.

Podsjetila je da su i BiH i Hrvatska usvojile i ratifikovale Espo konvenciju, koja podrazumijeva da pogođene zemlje moraju biti aktivno uključene u kompletan proces.

Golić je istakla da Hrvatska i dalje ima ignorantski odnos prema zahtjevima iz RS, odnosno BiH u vezi s tim velikim ekološkim problemom.

Takav ignorantski odnos Hrvatske je nezapamćen – rekla je ona.

Nakon što je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio dopis najvišim funkcionerima Hrvatske, kako je rekla, očekuje da Hrvatska konačno reaguje na primjedbe iz BiH i odustane od te lokacije, u općini Dvor, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

Golić je ovo dodala odgovarajući na pitanje potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića, koji je na sjednici Narodne skupštine RS-a istakao da bi odlaganjem otpada na Trgovoskoj gori bilo ugroženo stanovništvo u Novom Gradu/Bosanskom Novom i druge općine u slivu rijeke Une.

fokus.ba