Razlika između mašte i stvarnosti, te u kojem periodu i zašto djeca lažu


Kako prepoznati razliku?

Razliku između mašte i laži djeca nauče postepeno. Međutim, prije šeste godine svjesnost o tome šta je stvarno, a šta izmišljeno nije potpuno razvijena. Zato je za roditelje važno da se ponekad užive u djetetov svijet i ne vjeruju svemu što im kažu. Djeca imaju skoro neograničen kapacitet za maštu i nema potreba za brigom kada ga mala djeca koriste. Sasvim je u redu da mala djeca izmišljaju stvari. Ipak, kada malo odrastu dobro ih je usmjeravati prema stvarnosti.

Kako pomoći djetetu?

Jedan od načina da pomognete djetetu kako da shvati razliku između mašte i stvarnosti jeste, da mu postavljate pitanja koja otkrivaju da je nešto izmišljeno. Npr. pitate dijete “Ali kako se to stvarno desilo?”, time dajete do znanja djetetu da je u redu da mašta, ali i da ste vi svjesni kako to nije u potpunosti tačno. U tom slučaju dijete neće biti zabrinuto zbog svojih izmišljenih priča, ali neće imati ni razloga da izmišlja nove.

Mašta i laži

Ipak, veoma je važno razlikovati maštu od stvarnosti. Ali još je važnije znati razliku između mašte i čistih laži. Za razliku od izmišljenih priča karakterističnih za malu djecu (gdje su bili, šta su vidjeli, itd.), laganje je namjerno izbjegavanje stvarnosti. Jedna od najuobičajenijih laži među djecom jeste da odbijaju priznati da su nešto uradili.

Istraživanje u Kanadi

Prema istraživanju urađenom u Kanadi, najviše lažu 12-ogodišnjaci. Razlog tome jesu velike razvojne promjene kroz koje prolaze, pa se zbog toga mnogi odlučuju da lažu. Nije uobičajeno da dijete zapne u lažima, ali iskrenost se prvenstveno razvija u porodičnom životu. Roditelji bi trebali zahtijevati istinu od svoje djece, ali isto tako i da je pruže. Trebaju pokazati djetetu da reći istinu nije tako strašna stvar.

predskolska.ba