Roditelji zabrinuti za sigurnost djece: Muškarac u bijelom kombiju pokušao oteti dvojicu dječaka?


Roditelji zabrinuti za sigurnost djece: Muškarac u bijelom kombiju pokušao oteti dvojicu dječaka?

Na društvenim mrežama pojavila se šokantna priča o navodnim pokušajima otmice djece u nekoliko sela gračaničke općine.

Paniku među roditeljima naročito je izazvala uznemirujuća vijest jednog lokalnog portala pod nazivom “Pažnja, pažnja”. Upozoreni su svi roditelji gračaničkog naselja Orahovica Gornja da paze na svoju djecu, jer se, navodno, dogodio pokušaj otmice dvojice dječaka.

Zabilježen incident

Tragom ove informacije, obratili smo se načelniku Policijske uprave Gračanica Safetu Ibrahimoviću. On je demantirao da su se u nekoliko sela gračaničke općine dogodili pokušaji otmice djece, ali je dodao da je ipak zabilježen jedan incident.

– Prije nekoliko dana, na autobuskom stajalištu magistralnog puta Tuzla – Doboj u naselju Stjepan-Polje, dok je učenica drugog razreda srednje škole čekala autobus, zaustavilo se vozilo, iz kojeg je izašao muškarac. On je učenicu uhvatio za ruke i pitao je: “Hoćeš li se udati za mene?” Učenica se istrgnula, a on je pobjegao. Radimo na tom slučaju – kazao je Ibrahimović.

Uspjeli pobjeći

Nakon ovog slučaja u Stjepan-Polju, navodno su se slični događaji odigrali i u Lohinji, Pribavi te posljednji u Orahovici Gornjoj, gdje se, navodno, dogodila otmica dvojice dječaka. Oni su krenuli na trening, a nakon toga ih je pratio bijeli kombi. Djeca su se sklonila kod jedne divlje deponije, a iz vozila je izašao muškarac i krenuo prema njima. Dječaci su pobjegli, a kombi je odjurio prema Srebreniku.

No, ovi slučajevi nisu prijavljeni, izjavio je načelnik Ibrahimović, a istu informaciju potvrdio nam je i Izudin Šarić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Prijavljeni slučajevi prošle godine u Sarajevu 

– Pedagog OŠ “Pofalići” u Ivanjskoj ulici obavijestio je 4. oktobra 2016. godine policiju da su im tri učenika rekla da su u blizini škole vidjeli nepoznatog muškarca koji ih je pozivao da idu s njim

– Majka jedne djevojčice prijavila je 6. oktobra 2016. policiji da je nepoznati muškarac u Humskoj ulici pozvao njenu kćerku, koja je bila s drugaricom, da idu s njim

– U ulici Bardakčije, općina Centar Sarajevo, 10. oktobra 2016. pored djevojčice se zaustavio kombi, iz kojeg ju je maskirani muškarac pozvao da uđe u vozilo

– Jednom učeniku Osnovne škole “Pofalići” 12. oktobra 2016. obratio se nepoznati muškarac iz kombija u Humskoj ulici, pozivajući ga da uđe u vozilo.

Izvor: cazin.net