‘SAD JE POVUKLA RUČNU KOČNICU’: Predsjednica prozvala Merkel za izazivanje kaosa


“Zabrinjava me činjenica da u zemlju ulazi puno ljudi nekontrolirano. Mi ne znamo tko su ti ljudi. Brine me nedostatk solidarnosti i činjenica da još uvijek nemamo plan s kojim trebamo ići i da javnost nije upoznata sa svim aspektima krize”, ocijenila je stanje u zemlji predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Da tamo vlada rat, onda bi ulazak preko noći bio opravdan međutim sigurni su i nema razloga da ulaze preko ilegalnih prijelaza. Vojska može pomoći kroz pojačan nadzor granice, putem helikoptera, senzora i usmjeravajući te ljude prema legalnim graničnim prijelazima, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostujući u Dnevniku Nove TV. Dodala je da se o izbjegličkoj krizi moralo razgovarati sa susjedima i s EU.

Potvrdila je da  Vijeće za obranu neće razgovarati o izbjeglicama. “Vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se prošlog tjedna, međutim ministar unutarnjih poslova nije bio na Vijeću”, pojasnila je predsjednica.

Vojska je već na terenu

Grabar Kitarović  kao “zlonamjerne konstrukcije” odbacila je tumačenja kako se zauzimala za uporabu oružane sile prema migrantima koji prelaze državnu granicu.

“Kada sam govorila o uporabi vojske nitko nije mislio na uporabu oružane sile. To su u potpunosti vrlo zlonamjerne konstrukcije o tome. Neki ministri kad gledaju na Hrvatsku vojsku misle prije svega na puške i ubijanje, za mene Hrvatska vojska znači humanost i domoljublje koje je pokazano i u slučaju Gunje i u slučaju Pelješca. I Hrvatska vojska temeljem ovlasti, Ustava i zakona može biti ta koja će pomagati i tijelima države uprave i tijelima lokalne samouprave koje su u ovom slučaju ove krize reagirale najbolje. I na tome zahvaljujem i svim našim građanima koji su reagirali i srce i konkretnom pomoći i lokalnoj samoupravi koja se prije svega izborila za rješavanje ove krize”, rekla je predsjednica.

20.09.2015., Opatovac - Hrvatska vojska, Crveni kriz i Civilna zastita izgradili su izbjeglicki kamp u mjestu Opatovac udaljenom 15 km od Tovarnika.Prihvatni centar moze primiti 4.800 osoba, ima 200 satora a u savki sator stanu 22 osobe. Kamp je podignut na mjestu bivseg Ininog skaldista a omogucit ce privremeni smjestaj migrantima koji ce se u njemu zadrzavati najduze od 36 do 48 sati. Svi migranti koji ulaze u Hrvatsku kod Tovarnika bit ce prevezeni u Opatovac.
20.09.2015., Opatovac – Hrvatska vojska, Crveni kriz i Civilna zastita izgradili su izbjeglicki kamp u mjestu Opatovac udaljenom 15 km od Tovarnika.Prihvatni centar moze primiti 4.800 osoba, ima 200 satora a u savki sator stanu 22 osobe. Kamp je podignut na mjestu bivseg Ininog skaldista a omogucit ce privremeni smjestaj migrantima koji ce se u njemu zadrzavati najduze od 36 do 48 sati. Svi migranti koji ulaze u Hrvatsku kod Tovarnika bit ce prevezeni u Opatovac.

Merkel pozvaka izbjeglica – pa se predomislila

Grabar Kitarović je mišljenja da su narušeni diplomatski odnosi s Mađarskom i Slovenijom.

“Umjesto da smo iskazali solidarnost, možemo se mi slagat ili ne slagati s politikom susjednih država, ipak način na koji se riješavalo nije bio u redu i o tome pišu svi svjetski mediji. Trebalo se dogavarati kako će taj izbjeglički val ići. Ovih dana vidite upravo da i u samoj EU se postavlja pitanje jesu li ti imigranti samo izbjeglice ili ima ekonomskih migranata. Gospođa Merkel koja ih je zvala, sad je povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante koji dolaze. Gospođa Merkel je to učinila da nije svjesna da je u vožnji gdje se skupilo toliko automobila, da je povlačenjem ručne kočnice napravila kaos na cesti i treba ga sada riješiti”, dodala je.

Govoreći o Andriji Hebrangu, Grabar Kitarović je rekla da su joj savim jasne njezine ustavne ovlasti, a to je u vom slučaju zaštita nacionalnog interesa sigurnosti i građana.

“Dijelim njegovo mišljenje da Vlada nije bila spremna u ovom slučaju’, rekla je Grabar Kitarović za Novu TV.

Kosor: Ispričavam se kancelarki Merkel

Na izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je prozvala njemačku kancelarku Angelu Merkel da je izazvala kaos, na Twitteru je reagirala Jadranka Kosor.

“Ispričavam se kancelarki A. Merkel koja nam je osobito pomogla u završnoj fazi hrvatskih pregovora za EU”, napisala je Kosor.

(net.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.