Sanska breskva raste u Fajtovcima


Voćar iz Sanskog Mosta, Enes Kobašlić, ove godine očekuje rekordan urod breskve u svome voćnjaku koji bi, prema njegovim procjenama trebao iznositi preko pet tona.
Inače, Kobašlić je jedini voćar na području Unsko sanskog kantona koji se bavi uzgojem ove mediteranske kulture, te je prije nekoliko godina zasadio preko tri stotine stabala breskve. „Kada sam ih sadio, svi su mi se smijali i govorili da breskva ne može dati rod u ovom podneblju. Bili su u krivu.“, kroz smijeh kaže Kobašlić.
Dodaje kako je za sadnju breskve iskoristio kamenito zemljište na kojem se nalazi njegov voćnjak, a potom je izgradio i sistem navodnjavanja. Ističe kako je „sanska breskva“ izuzetno tražena na ovdašnjem lokalnom tržištu, ali i šire. Ovaj vrijedni voćar navodi kako je za razliku od ranijih, ova godina izuzetno rodna te se nada dobrim prinosima. „Očekujem urod od preko deset tona nekoliko različitih vrsta jabuka, približnu količinu krušaka, a ove godine je rodila i šljiva“, ističe Kobašlić.
Supružnici Enes i Neđla Kobašlić, izbjeglice iz Banjaluke, prije deset godina podigli su na području sela Fajtovci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, najveći voćnjak na ovim prostorima. Voćnjak je smješten na uzvišenju visokom četiri stotine metara koje dominira iznad doline rijeke Sane. Kobašlići ističu kako su se voćarstvom počeli baviti iz nužde, te da u ovom poslu vide izvor svoje životne egzistencije. „Pošto su nam propali neki poslovi, odlučio sam da se bavim onim što od djetinjstva volim, a to je uzgoj voća.
U kupovinu zemljišta i podizanje voćnjaka potrošio sam gotovo cjelokupnu imovinu“, kaže Kobašlić. Dodaje kako je na dvadeset sedam hektara zemljišta posadio oko 3200 stabala jabuke, kruške, šljive, trešnje i breskve

„U potpunosti smo posvećeni ovom poslu i u voćnjaku praktično provodimo 24 sata. Za ovaj posao je potrebno dosta vremena, energije i truda, ali ponajviše ljubavi“, ističe ovaj bračni par.
11796294_1475421309441634_1175431523766327674_n

(inmedia.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.