Saudijci su osnovali savez protiv ISIS-a, ali čini se kako neke države nemaju pojma da su u njemu


Ranije ovog tjedna Saudijska je Arabija najavila novu koaliciju muslimanskih zemalja koje su se udružile u borbi protiv terorizma. Ta je liga službeno sastavljena od 34 zemlje, no pokazalo se da dvije ključne članice nisu ni znale za svoj angažman u ovom savezu, prenosi Independent.

Prva od njih je Pakistan čiji je ministar vanjskih poslova, Aiziz Chaudhry, izjavio kako je za članstvo svoje zemlje u tom novom savezu saznao preko novina. Nakon toga se navodno javio svom kolegi u Saudijskoj Arabiji kako bi razjasnio stvari. Bez obzira na dugogodišnje prijateljstvo koje te dvije muslimanske zemlje njeguju, Chaudhry je poručio kako se Pakistan ne misli uključiti u oružani sukob koji trenutačno divlja na Bliskom Istoku.

Izjava medijima

No, još se zanimljivija stvar dogodila u Libanonu čiji je premijer pozdravio taj novonastali savez premda njegovo Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo pojma o uključenosti svoje zemlje u isti. Potvrdili su to i u izjavi koja je poslana medijima, a u kojoj stoji kako to ministarstvo nije imalo nikakva saznanja o formiranju islamske antiterorističke koalicije.

Na kraju se pak pokazalo i da vlasti u Indoneziji nisu baš osobito oduševljene idejom priključenja te azijske zemlje savezu koji je inicirala Saudijska Arabija, no ipak su odlučili uzeti si malo vremena kako bi razmislili o tome bi li se ipak trebali priključiti savezu. Za razliku od Malezije koja je odmah rezolutno odbila poslati svoje oružane snage na područje koje je okupirao ISIS.

Na reakcije zapadnih sila nije dugo trebalo čekati, a Velika je Britanija bila prva koja je Saudijskoj Arabiji čestitala na pokrenutoj inicijativi makar se britanski pandan našem Ministarstvu vanjskih poslova suzdržao od komentara na činjenicu da neke od zemalja koje su navodno uključene u taj projekt nisu čak niti znale za svoje sudjelovanje u njemu.

Tko je sve u koaliciji

Ova koalicija inače zasad još uvijek službeno broji sljedeće države: Bahrain, Bangladeš, Benin, Čad, Komore, Obalu Bijelokosti, Džibuti, Egibat, Gabon, Gvineju, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libiju, Maledive, Maleziju, Maroko, Mauritaniju, Nigeriju, Katar, Palestinu. Pakistan, Senegal, Sidan, Sierra Leone, Somaliju, Togo, Tunis, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Jemen. No, valja napomenuti kako su neke od navedenih zemalja već istupile iz ovog saveza.

Izvor: net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.