Šokantan slučaj: Muškarac uskočio u more, isplivao, vidio crvenilo, a za 48 sati umro


Alarmantno upozorenje uputila je jedna žena na Facebooku o bakteriji koja napada ljudsko tkivo, a koju je njen otac dobio tokom plivanja u moru. Posebno je zabrinjavajuće da je njen otac umro nakon 48 sati.

Ona je na Facebooku, između ostalog, napisala:

– Bakterija koja se hrani ljudskim mesom zvuči vam kao urbana legenda? Dozvolite da vas razuvjerim.

Otac Šeril Benet Vigli (Cheryl Bennett ) Dejv Benet (Dave) bio je u posjeti na Floridi zajedno sa kćerkom i suprugom.

Porodica je uživala u danima na odmoru, skijali su na vodi i zabavljali se. Nekoliko dana kasnije Benet se zarazio.

– Nakon nekoliko dana odmora tata je jedne večeri ostao budan do kasno jer je gledao film. Bio je normalno raspoložen i pričljiv. Ujutro se probudio s temperaturom i drhtavicom.

  • Vibrio bakterija Foto: (Agencije)

Šeril ističe da se njen otac već godinama borio s rakom i da je njegov imunološki sistem bio već oslabljen, pa su odmah požurili kod ljekara.

Samo 48 sati od posljednjeg kupanja u Karipskom moru njen otac je preminuo.

Čim su stigli u bolnicu, ljekari su vidjeli otečenu crnu mrlju na leđima koja se za nekoliko sati udvostručila. Trpio je velike bolove. Jedna od sestara u bolnici rekla je da nikad nije vidjela takvo nešto. Njegovi organi bili su previše oslabljeni za odbranu organizma, a krv previše zatrovana.

– Do nedjelje popodne moj otac je umro – napisala je Šeril.

Benet je zadobio Vibrio bakteriju koja živi u slanoj vodi i uzročnik je mnogih trovanja hranom. Vezuju se uz zapaljenja digestivnog sistema, mogu inficirati otvorene rane, što može dovesti do sepse.

Mogu živjeti na različitim morskim organizmima kao što su krabe i škampi, pa tako vrlo lako dospijevaju u ljudski organizam. Do trovanja može doći ako ova hrana nije termički dovoljno obrađena.

avaz.ba