Španija / Uhapšeno 15 osoba, osumnjičeno 28 profesionalnih tenisera


Španjolska policija uhapsila je 15 od 83 osobe koje su osumnjičene, od čega 28 profesionalnih tenisera, zbog namještanja mečeva na Futures i Challenger turnirima! Ovu informaciju ovog četvrtka saopćio je “Europol”.

U kratkom saopćenju navodi se da je među uhapšenima i “jedan teniser koji je prošle godine učestvovao na US openu“.

Sumnja se da je namješteno ukupno 97 mečeva, a da je sve organizirala kriminalna grupa iz Armenije, koja je podmićivala tenisere kako bi utjecala na rezultate i stekla finansijsku dobit.

Navodi se da su Armeni bili redovno prisutni na turnirima kako bi “osigurali da posao bude obavljen kako treba”.

Prilikom akcije hapšenja u Španiji zaplijenjeno je 167.000 eura u kešu, puška “sačmarica”, više od 50 elektronskih uređaja, kreditne kartice, pet luksuznih automobila, a blokirana su 42 računa.

Nagradni fondovi na Futures i Challenger turnirima daleko su skromniji nego na ATP touru, a teniseri koji učestvuju na nižim rangovima ili su talentirani juniori ili igrači skromnog kvaliteta potrebnog za ozbiljne rezultate u serijama 250, 500 ili 1.000

Međutim, takvi igrači uz mnogo muke finansiraju svoja putovanja, treninge, termine, hotele, suplemente, opremu i ostale neophodne stvari za profesionalno bavljenje tenisom, što ih čini “pogodnom metom” za nečasne ponude.

radiosarajevo.ba