Telegraph objavio priču o mračnoj strani Hrvatske: “Ovo nećete vidjeti u turističkim brošurama” 


KAO POPULARNA turistička destinacija, Hrvatska je često zvijezda velikih stranica koje hvale prirodne ljepote, okoliš, smještaj i općenito sve što ima veze s turizmom. No, britanski Telegraph je jučer objavio članak koji je sušta suprotnost, a tako je i naslovljen. “Hrvatska kakvu vam ne pokazuju u turističkim brošurama”, stoji u naslovu ispod kojeg vrišti slika -mecima izrešetan zahrđali auto jugoslavenske ili istočnoeuropske proizvodnje, barem ako je suditi po dizajnu. Dopisnik britanskog lista iz Rovinja je krenuo prema Plitvicama autobusom.

“Kako smo se odmicali od obale, izgled sela se počeo mijenjati. Svako sljedeće selo izgledalo je sve negostoljubljivijim. Na kraju smo stigli do malog grada. Prometna gužva učinila je vožnju sporom pa smo mogli promatrati okolicu”, piše dopisnik Telegrapha.”Mjesto je izgledalo kao da je zarobljeno u devedesetima. Betonske sive kuće se urušavaju – snažan kontrast rovinjskom mozaiku zgrada raznih boja”, piše autor članka.

“Mnoge kuće na ulici išarane su rupama od metaka”, piše britanski gost koji dodaje da je u jednoj ulici vidio ostatke uništenog tenka. “Brutalan podsjetnik na hrvatsku povijest. Tenk se raspadao, baš kao i grad u koji sam došao”, dodaje.

“Iza sebe sam čuo šapat: ‘Ovdje nema turizma’. Okrenuo sam se i vidio starijeg čovjeka s bijelom bradom kako zuri u mene. ‘Nikad se nisu oporavili od rata. Ovo je Hrvatska koju mnogi ne vide'”, riječi drugog putnika iz autobusa prenosi britanski novinar. “Ovo je daleko od hrvatske idile na Jadranu”, stoji u članku u kojem se autor ne može načuditi koliko kontrasta ima u tako malo prostora. Na samo par sati vožnje od idiličnog Rovinja krije se jedna sasvim druga Hrvatska.

Izvor: index.hr