Trebamo li koristiti dodatke prehrani? 


ŽELIŠ li izgraditi mišiće?- Trebaš piti proteine. Želiš li mršavjeti?- Trebaš piti proteine. Tako nekako izgledaju savjeti kada je u pitanju konzumacija dodataka prehrani koji se prodaju i koriste više nego ikada do sada. Suplementi i razni zamjenski obroci prije su uglavnom bili namijenjeni sportašima, a danas ih koristi gotovo svaki rekreativac koji se bavi nekim oblikom aktivnosti. No, koliko i kada su oni zapravo korisni, te pomažu li u mršavljenju i izgradnji mišića?Tehnologija i znanost nam omogućuju da nutrijente poput proteina i ugljikohidrata koji se nalaze u hrani sintetiziramo u zamjenske obroke, najčešće u obliku praha koji se kasnije pomiješa s nekom tekućinom i tako konzumira. Takvi proizvodi namijenjeni su kao dodaci prehrani, što se često zaboravlja- da su oni samo dodatak uravnoteženoj prehrani. Proteini u prahu neće imati nikakav zaseban utjecaj na izgradnju mišića ili mršavljenje, već oni moraju biti dio uravnotežene i planirane prehrane prema cilju kojeg želimo ostvariti.
Iako je protein esencijalan nutrijent i igra ključnu ulogu u izgradnji mišićne mase, samo zato što konzumirate proteinski napitak nakon treninga ne znači da ćete imati neke rezultate u razvoju muskulature. Dodaci prehrani mogu pomoći u izgradnji mišića i mršavljenju, ali…Proteinski dodaci prehrani i zamjenski obroci mogu biti itekako korisni u izgradnji mišićne mase i mršavljenju, ali pod uvjetom da je ostatak prehrane balansiran i ispravno planiran. Uravnotežena prehrana se pretežito sastoji od namirnica bogatog nutritivnog sastava, a želite li povećati mišićnu masu ili izgubiti višak kilograma, morate voditi računa o tome koliko kalorija dnevno ukupno unosite, te unosite li adekvatnu količinu potrebnih nutrijenata- u tome vam mogu pomoći dodaci prehrani. Ako vježbate s ciljem povećanja mišićne mase pa ste nekoliko puta tjedno izloženi teškim treninzima s opterećenjima, zasigurno trebate unositi veću količinu proteina, ali i ugljikohidrata. U tom slučaju, zamjenski obroci i proteini u prahu mogu biti od velike koristi kao nadopuna krutoj hrani koju ne stignete ili iz nekog drugog razloga ne možete unijeti u dovoljnoj količini. S druge strane, proteinski šejkovi mogu biti praktični ako ste na dijeti koje uglavnom zahtijevaju mali unos ugljikohidrata.
Ako iz nekog razloga ne stignete jesti, proteinski nadomjestak može poslužiti kao idealan međuobrok koji će osigurati potrebe za proteinima, a opet nećete unijeti nepotrebne dodatne kalorije i nećete prijeći dozvoljenu dnevnu granicu.Dodaci prehrani mogu biti odličan alat koji će pomoći svakoj dijeti, cilju i treningu, ali nisu neophodni i nisu učinkovitiji od “normalne” hrane, već ih treba znati kako i kada koristiti. Dok god vaša prehrana nije uravnotežena i prilagođena vašem specifičnom cilju, dodaci prehrani neće biti od nikakve koristi.

Izvor: index.hr