U kakvim uslovima rade naši građani u Njemačkoj?


Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom zaposleno je 30.000 naših radnika

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH predvođena direktorom Muamerom Bandićem boravi u Saveznoj Republici Njemačkoj da bi dobili uvid u uslove rada naših građana koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažirani su od slovenskih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji.

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je Baugroup d.o.o. iz Ljubljane, zapošljava više od stotinu građevinskih radnika iz BiH.
– Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH. Svi su istakli da su zadovoljni kako platom, tako i statusom i odnosom poslodavca prema njima, navode iz Agencije.

Direktor Bandić je rekao da je od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom, u toj državi putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, zaposleno 30.000 naših radnika.
– Neki od njih su, kao što je ovdje slučaj, privremeno angažirani na radu u SR Njemačkoj, naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana. Zahvaljujući firmi, koju smo danas posjetili, imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Jako smo zadovoljni viđenim, posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima, kazao je.

Delegacija će, tokom ove sedmice, posjetit i druge firme u kojima radi veći broj naših građana.

Poseban akcent će biti na, kako se navodi, provjeri uslova pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.
– Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na taj način preventivno djelujemo, sprječavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena, te ćemo i nastaviti s tom praksom, rekao je direktor Bandić.