Ukinuto pet autobuskih linija u Sarajevu: Inspektori skinuli tablice


Saobraćajni inspektori KUZIP KS danas su, u postupku kontrole izvršenja rješenja o privremnoj zabrani obavljanja prevoza, iz saobraćaja isključili tri linije koje održava KJKP “GRAS” i dvije autobuske linije Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo.

“Prinudno izvršenje rješenja, koje podrazumijeva skidanje registarskih oznaka i oduzimanje saobraćajne dozvole prevoznicima, izvršeno je na autobuskim linijama Ilidža-Sokolović Kolonija i Ilidža-Hrasnica, koje je održavao Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo, te linijiama KJKP “GRAS”, Sutjeska-Vogošća, Sutjeska-Ilijaš-Lješevo i Ilidža-Rakovica-Kobiljača” rekla je Vildana Brdarić Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

S obzirom da oba prevoznika nisu postupili po donesenim rješenjima inspektora, te da su na navedenim linijama nastavili obavljati javni linijski prevoz putnika, bez registrovanog reda vožnje, odnosno dozvole Ministarstva saobraćaja KS, inspektori će pored mjere isključenja, djelovati i izdavanjem prekršajnih naloga.

“Novčane kazne za ovu vrstu prekršaja prema odredbama Zakona o cestovnom prevozu FBiH kreću se od 2.000 do 10.000 KM za pravna lica, odnosno od 200 do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu”, ističu iz KUZIP KS, te dodaju:

“Naglašavamo da će kantonalni saobraćajni inspektori, uz asistenciju MUP-a KS, nastaviti dalje kontrole javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo.”

Izvor: radiosarajevo.ba