Umjetnik Mersud Selman želi skrenuti pažnju na položaj žene u romskoj porodici


Akademski slikar iz Bihaća, Mersud Selman, predstavit će se sarajevskoj publici sutra, s početkom u 21 sat, u galeriji „Zvono“ izložbom „Voli me, ne voli me“.
Publici će pokazati fotografije i instalacije kojima želi skrenuti pažnju na položaj žene u romskoj porodici, najmanjoj etničkoj manjini u Evropi kojoj i sam pripada.
Žena u romskoj porodici često je žrtva zlostavljanja. Romi, kad napune 18 godina, smatraju se starim. Posebno žene, koje tada postaju „teret“ za porodicu. Od njih se isključivo očekuje da se udaju, a to nerijetko vodi u nove probleme – kazao je Selman za Faktor.ba, uz nadu da će njegova izložba doprinjeti poboljšanju statusa žene.
I njegov životni put nije bio jednostavan i bitno se razlikuje od života njegovih vršnjaka. Još kao dječak, zajedno sa svojim bratom Ferdijem, prodajući slike na pijaci zarađivao je za život. Ali, isplatilo se slijediti snove, jer Mersud uskoro putuje na master studij u Budimpeštu.
mersud-selman0209215-658x438
Rođen je 1986. godine u Bihaću gdje je završio Srednju umjetničku školu. Na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci diplomirao je slikarstvo. Izlagao je u Banjoj Luci, Bihaću, Sarajevu, Milanu i Beču.

(krupljani.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.