Upozorenje da će FBiH uvesti dvostruko veći rezervni sastav policije bilo presudno


Odluka MUP-a RS o odustajanju od osnivanja rezervnog sastava policije zasigurno je veliki politički poraz Milorada Dodika. Već mjesecima, riječ je o jednoj od glavnih tema, a očekivalo se da će i ovaj put Dodik do kraja ignorisati «oštre osude» predstavnika međunarodne zajednice. Ali ovaj put se desilo suprotno: Dodik je, kako se u žargonu kaže, klepio ušima.

Prve reakcije javnosti ukazuju na presudan utjecaj međunarodne zajednice. Sigurno da je posjeta izlaslanika američkog Ministarstva vanjskih poslova Matthewa Palmera i poruke koje u Banja Luci poslao, imala je veliki utjecaj. No postavlja se pitanje, šta je to nagnalo međunarodnu zajednicu da izvrši snažniji pritisak nego inače.

Ako se sjetimo prvih reakcija, u aprilu mjesecu, kada je najavljen rezervni sastav, ambasade zapadnih zemalja su uglavnom mlako reagirale, kako reagiraju na većinu Dodikovih inicijativa.

Stvar se «zakuhala» tek kada je iz Federacije, na inicijativu SDA, a uz podršku DF-a i drugih, manjih stranaka, najavljena uspostava rezervnog sastava i u Federaciji. Štaviše, Federacija je zaprijetila da će osnovati dvostruko veći rezervni sastav, nego RS.

Mogućnost da BiH uđe u utrku naoružanjem, sa neizvjesnim posljedicama, bila je alarm i za međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u proces.

Također, ako imamo u vidu ekonomsku i finansijsku nadmoć Federacije nad RS-om, jasno je da bi ta utrka zapravo bila neravnopravna. Federacija bi imala sredstva da na svakog «rezervnog» policajca u RS-u opremi i obuči po trojicu-četvoricu.

Navodi se i odbijanje HDZ-a da na Domu naroda podrži rezervni sastav u FBiH. Kičma policijskih snaga nalazi se u kantonima: Federalna uprava policije pri federalnom MUP-u raspolaže sa tek nekoliko stotina policajaca, dok bi kantonalni MUP-ovi, u kojima HDZ ne može blokirati proocese, mogli aktivirati nekoliko hiljada «rezervnih policajaca».

Federalna inicijativa je bila važna da se pošalje koherentna, neraspršena poruka, da će na izazov iz RS-a biti odgovoreno, ne samo jednakom mjerom, već dvostrukom. Pitanje je šta bi se desilo da je Federacija sjedila skrštenih ruku na sve, kao što su dolazili signali iz SDP-a i «Naše stranke».

Kada je Dodik sagledao sve aspekte, očigledno je da je u suštini povukao najlakši potez za RS. Potrebno je međutim pratiti najave o osnivanju Žandarmerije (šta će to konkretno značiti u ljudstvu i opremi u odnosu na postojeće jedinice MUP-a RS-a), iako se to na prvu čini kao amortizer pomoću kojeg se pokušava relaksirati reakcije javnosti u RS, zbog toga što je popustio oko rezervnog sastava.

Ključno je da Federacija u svakom trenutku bude spremna da ponovo odlučno odgovori na bilo kakve prijetnje. To je ključni garant sigurnosne ravnoteže.

saff.ba