UŽASAVAJUĆI SNIMAK IZ SVEMIRA: Patriša stiže do obale Meksika


Kamere postavljene na Međunarodnoj svemirskoj stanici snimile su uragan Patriša koji se velikom brzinom približava obalama Meksika.
Zvanično, Patriša se kreće brzinom od 260 kilometara na čas, ali meteorolozi navode da se ona kreće brzinom većom od 300 kilometara na čas.Stejt department je saopštio da desetine hiljada američkih državljana mogu da budu pogođeni ovom nepogodom, uz napomenu da za sada nije stigao poziv za pomoć meksičkih vlasti.

Prema određenim procenama, Patriša se nalazi oko 100 kilometara jugozapadno od grada Mazanilja, ali se predviđa da bi oluja mogla da oslabi kad stigne do meksičkih planina.

Očekuje se da u toku noći udari u kopno Meksika i da se do jutra proširi sve do centralnog dela zemlje, međutim upozorenja su za sada izdata samo u priobalnom području, odakle je evakuisan veliki broj ljudi.

Za poslednjih 30 sati centralni pritisak u uraganu Patriša je opao za 114 milibara, sa 994 na 880 i time verovatno oborio svetski rekord za najbrže intenzviranje.

Kako niži vazdušni pritisak omogućava veće brzine vetrova, Patriša je ojačala za preko 100 km/h za 24 sata, najviše od početka merenja koje vrše sateliti.

Patriša je oborila Dvorakovu skalu, prema njoj najjača oluja ima oznaku 8.0, a Patriša je već na 8.3.

(kurir.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.