Zapošljavanje u području kućne njege u SR Njemačkoj „ Haushaltshilfen “


Od 1.7.2015. i potpunog otvaranja njemačkog tržištu rada kandidati iz Hrvatske zainteresirani za rad u području pomoći i njege u kući ne podliježu nikakvim ograničenjima pri zapošljavanju i mogu se zapošljavati pod istim uvjetima kao i njemački građani i građana drugih članica Europske unije. To znači mogućnost sklapanja ugovora o radu izravno s kućanstvom njegovane osobe, bez potrebe korištenja usluge agencija za posredovanje pri zapošljavanju. Za osobe koje žele koristiti uslugu posredovanja pri zapošljavanju u području kućne njege, Središnja agencija za međunarodno posredovanje SR Njemačke (ZAV) pruža ovu uslugu
potpuno besplatno.
Zainteresirani kandidati svoju prijavu (životopis na njemačkom jeziku i motivacijsko pismo) mogu poslati na [email protected].Što je obuhvaćeno pojmom kućne njege i pomoći u kući ‘Pomoć u kući’ podrazumijeva obavljanje kućanskih poslova kao i nužnu pomoć u njezi. U to se ubraja i presvlačenje, pomoć pri njezi tijela,kretanju i hranjenju, obavljanju fizioloških potreba i slično. Pomoćnici u kućanstvu ne zamjenjuju medicinsko osoblje (ne previjaju rane, ne daju lijekove ili injekcije, piše hrvatski zavod zapošljavanje.
Potrebni uvjeti:
  • Potrebno je iskustvo u poslovima njege i vođenju kućanstva.
  • Kvalifikacija (primjerice, završen tečaj za njegovatelja) je poželjna, ali nije uvjet, te je potrebno poznavanje njemačkog jezika na razini koja omogućava svakodnevnu komunikaciju (nije potreban certifikat).
Na što treba obratiti pozornost prilikom sklapanja ugovora?
Za građane EU koji su zaposleni na području SR Njemačke važe odredbe njemačkog radnog zakonodavstva i zakona o minimalnim tarifama. Uvjeti rada i zaposlenja moraju biti ugovoreni u pisanom obliku. U ovom je slučaju poslodavac obitelj i ugovor se sklapa između kućanstva i pomoćnika u kućanstvu.
Plaća
Trajanje ugovora
Nema ograničenja
Radno vrijeme
Tjedno radno vrijeme iznosi 38,5 sati u maksimalno 6 radnih dana u tjednu (https://www.bmas.de/SharedDocs/Downloads/DE/PDF-Publikationen/a120-arbeitszeitgesetz.pdf?__blob=publicationFile)
Godišnji odmor
Godišnji odmor po godini za tjedan s pet radnih dana:
  • do 29 godina starosti:26 dana
  • nakon navršene 29-te godine starosti:30 dana
Probni rad
Probni je rad ograničen na 4 tjedna.
Otkazni rok
Otkazni rok mora trajati najmanje 1 mjesec.
Smještaj / prehrana
Kućanstvo je dužno osigurati vlastitu sobu za pomoćnika u kućanstvu. U slučaju pružanja besplatnog smještaja, njegova će vrijednost biti preračunata u bruto dohodak i time povisiti iznos za uplatu obveznih osiguranja ( https://www.gesetze-im-internet.de/svev/) -Uredba o preračunavanju vrijednosti dodataka na plaća.
Ako poslodavac za smještaj i prehranu pomoćniku izdaje račun, treba se držati iznosa iz Zakona o nenovčanim davanjima (https://www.gesetze-im-internet.de/svev/__2.html).
Pokrivanje troškova pomoćnika iz inozemstva Nije obvezno, ali ZAV preporuča kućanstvima da preuzmu putne troškove, ponude besplatan smještaj i prehranu, te da omoguće pomoćnicima u kućanstvu pristup telefonu i internetu.Podsjetnik za pomoćnika u kućanstvu prilikom zapošljavanja – prijava boravka pri nadležnoj službi-podnošenje zahtjeva za dodjelom poreznog broja pri poreznoj službi, piše hrvatski zavod zapošljavanje.
Dodatni izvori informacija
(hzz.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.