Zastupnici SDP-a i PDP-a odbili preuzeti certifikate od članova CIK-a


Članovi Centralne izborne komisije BiH trebali bi uručiti ukupno 42 certifikata, koliko broji Predstavnički dom Parlamenta BiH

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u toku je svečano uručenje certifikata poslanicima koji su osvojili mandate u Predstavničkom domu PSBiH na izborima 7. oktobra. Članovi Centralne izborne komisije BiH trebali bi uručiti ukupno 42 certifikata, koliko broji Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Zastupnici SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez, Nada Mladina i Enver Bijedić iako su u sali gdje se uručuju certifikati, nisu željeli izaći preuzeti certifikate od članova CIK-a. Kako je uoči početka uručivanja certifikata novinarima kazao Saša Magzinović, oni neće da od članova Komisije protiv koje kako je kazao “podnose krivičnu prijavu” uzimaju certifikat. Oni će taj dokument uzeti naknadno. Ni zastupnici PDP-a nisu preuzeli certifikate iako su u sali.

Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Alma Čolo i Adil Osmanović su poslanici SDA.

Iz koalicije HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BiH mandate su dobili Predrag Kožul, Bariša Čolak (umjesto njega Darijana Katić), Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto.

DF će u Parlamentu BiH predstavljati Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš.

Iz SBB-a u Predstavnički dom ušli su Damir Arnaut i Edita Đapo.

Naša stranka će imati dva poslanika i to Predraga Kojovića i Mirjanu Marinković – Lepić.

Fuad Kasumović izabrani je poslanik Nezavisnog bloka koji se odrekao ovog mandata, te će umjesto njega u poslaničku klupu Aida Baručija, dok će Mirsad Kukić predstavljati PDA.

Jasmin Emrić ponovo će biti poslanik A-SDA.

Iz Republike Srpske SNSD će imati šest poslanika i to Nebojšu Radmanovića, Stašu Košarca, Vojina Mitrovića, Dragana Bogdanića, Nenada Stevandića i Snježanu Novaković Bursać.

SDS će imati dva poslanika, Dragana Mektića i Mirka Šarovića, dok je Obren Petrović u međuvremenu prešao u SNSD, a u izbornu utrku je ušao kao član SDS-a.

PDP će imati dva mandata koji su osvojili Branislav Borenović i Mira Pekić.

DNS će predstavljati Nenad Nešić dok je Jakov Galić iz Socijalističke partije.

Predstavnički dom PS BiH broji 42 poslanika, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz RS.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 poslanika. Nakon uručenja certifikata, trebala bi biti održana i konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma BiH.

fokus.ba