Zvanična odluka: EU 2019. ukida sezonsko pomicanje sata


Evropska unija će ukinuti obavezno sezonsko pomicanje sata od oktobra 2019. godine, pri čemu države članice do aprila trebaju donijeti odluku o tome žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, objavila je Evropska komisija u petak.

Od 1996. godine zakoni EU-a nalažu svim zemljama članicama pomicanje sata naprijed zadnje nedjelje u martu, odnosno unazad zadnje nedjelje u oktobru.

“S krajem oktobra 2019. ukida se zimsko računanje vremena,” izjavila je Violeta Bulc na konferenciji za medije u petak, pri čemu zemlje članice trebaju što prije trebaju prihvatiti prijedlog kako bi isti na vrijeme stupio na snagu, prenosi Hina.

Prijedlog je iznesen nakon što je u EU-u provedena anketa koja je zabilježila rekordni odaziv od 4.6 miliona ispitanika. Čak 84 posto njih protivi se praksi pomicanja sata.

Iz Komisije također navode kako je sezonsko pomicanje sata zastarjeli način za uštedu energije primjenjivan tokom Prvog i Drugog svjetskog rata te tokom naftne krize 70-ih godina.

“Novija istraživanja potvrđuju kako se na taj način uštedi zanemariva količina energije”, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Maros Sefcovic. “Idemo prema pametnim zgradama, pametnim gradovima te savremenim rješenjima koja više doprinose uštedi energije od sezonskog pomicanja sata.”

Kritičari navode kako pomicanje sata može uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme, posebno kod djece i starijih. Zagovornici pak tvrde kako zimsko odnosno ljetno računanje vremena zbog veće količine dnevne svjetlosti utječe na manji broj saobraćajnih nesreća te pospješuje uštedu energije.

Evropski parlament te vlade 28 zemalja članica moraju se usaglasiti do kraja godine jer postupak usvajanja prijedloga može potrajati i do dvije godine, upozoravaju iz Komisije.

“Ili ćemo ostati pri ljetnom računanju vremena ili će zemlje koje odluče prijeći na zimsko računanje vremena to učiniti u oktobru 2019.,” izjavila je Bulc.

Komisija kaže da ispunjava svoje obećanje da će djelovati u krupnim pitanjima a članicama ostaviti da odlučuju u ostalim.

Među zemljama koje podupiru prijedlog ukidanja sezonskog računanja vremena nalaze se Španija i Finska, koja ima najsjeverniji glavni grad u EU-u. Anketi o pomicanju sata odazvalo se srazmjerno stanovništvu najviše Nijemaca, 3,79 posto, najmanje građana Ujedinjene Kraljevine, 0.02 posto, dok se u Hrvatskoj o ovom pitanju izjasnilo 0,52 posto građana.

fokus.ba